Mijn droom, het doel en andere toevalligheden...

  • Gepubliceerd: vrijdag 18 februari 2011 11:45
  • Geschreven door Laura van der Burg

De laatste tijd zijn doel en focus onderwerpen die regelmatig bij mij terug komen, in verschillende vormen en langs verschillende wegen. Toevallig. Doelgericht zijn schijnt handig te zijn om iets te kunnen bereiken. Dat klinkt alsof ik dat zelf niet zo zie en dat is wel een beetje waar. Ik merk dat ik doelen in mijn leven heb maar dat zijn meestal lange termijn doelen.

top v berg In het dagelijks leven ben ik niet altijd zo doelgericht, vind ik het juist leuk om me bezig te houden met wat zich aan me voordoet en me te laten verrassen. Deze combinatie vraagt hier en daar wat aandacht en creativiteit want ik wil wel graag dat die verrassingen bijdragen aan mijn doelstellingen. 

Ik lees heel graag en het helpt me ook om verder te komen in mijn leven. Onlangs heb ik het boek “het Doel” van Eli Goldratt gelezen. Voor degenen die het niet kennen: het is een managementboek in romanvorm uit de jaren ’90. Ik heb het met plezier gelezen, zeker ook omdat het in romanvorm was. Het boek gaat over productieprocessen en dat is niet waar ik me mee bezig houd. Toch heeft het boek me wel wat opgeleverd, namelijk het nadenken over hoe wat je doet bijdraagt aan het doel dat je hebt.  

Recent was ik bij ‘Zutphen draait door’, een evenement met drie verschillende sprekers over thema’s als trends en ondernemerschap met een netwerkborrel. De verhalen waren boeiend en de mensen ook. Een van de sprekers was Arko van Brakel van Jonge Helden. Hij vertelde over de moed die nodig is om ondernemend en innovatief te zijn. Dat begint met een droom of een doel. Dat maakt dat je gemotiveerd bent om risico’s aan te gaan om je droom waar te maken. In de westerse wereld heeft volgens Van Brakel maar elf procent van de mensen een doel voor zijn of haar leven. Wereldwijd ligt dit percentage nog lager, namelijk op rond de vijf procent.  

Ik denk dat veel meer mensen een doel in hun leven (kunnen) hebben maar zich er niet van bewust zijn. Bewustzijn is hiervoor dus belangrijk. En dat is waar ik me mee bezig houd, het zorgen dat meer mensen zich bewust worden van wat voor hun echt belangrijk is in hun leven. Om een doel in je leven te bereiken is het belangrijk om de talenten die je hebt te gebruiken, daarmee heb je ook grotere kans om je dromen waar te maken.  

Ik denk dat het de wereld een heel stuk mooier zou maken als mensen zich bewuster zijn van wie ze zijn en wat ze willen. Mensen hebben het dan minder nodig om te manipuleren, oorlog te voeren, ruzie te maken of op andere wijze onproductief te zijn.  Ik droom over een wereld waarin mensen kiezen om dat te doen waar ze goed in zijn en vooral ook waar ze zelf blij van worden en daarnaast anderen blij mee maken. Vraag jij je wel eens af wat je droom is?  

Wat voor rol speelt toeval in dit verhaal? Daarover later meer…

Blogartikelen

onze eigen kijk op mensen in blogartikelen