En/en of je kunt niet alles hebben

  • Gepubliceerd: donderdag 21 juni 2012 00:00
  • Geschreven door Laura van der Burg

Veel mensen leven met het idee dat keuzes maken bestaat uit kiezen voor het een of het ander. In mijn ervaring gaat het er bij kiezen om te zien wat de mogelijkheden zijn en wat je daarmee wilt, niet om voor het een te kiezen en daarmee tegen het andere. Ik doe vaak mijn best om een manier te vinden waarop ik de meeste mogelijkheden kan benutten.

happer Als mogelijkheden elkaar uitsluiten komt het aan op kiezen voor het een of het ander. Dan kun je wel stellen dat of/of aan de orde is. Maar er worden vaak dingen met elkaar in verband gebracht die niets met elkaar te maken hebben. Tijdens een seminar dat ik recent bijwoonde kwamen er zo ook van die dilemma’s naar voren; bijvoorbeeld: je kunt gelijk hebben of je kunt rijk zijn. Hoewel het als een echt dilemma klinkt vind ik het een onzinnige stelling, waarom sluiten die zaken elkaar uit? Overigens wil ik daarmee niets zeggen over het belang van een van beiden maar heeft het een noodzakelijkerwijs met het ander te maken? Volgens mij niet.

Het is interessant en leuk om bij keuzes veel mogelijkheden te hebben. Er is veel te kiezen, zeker in het tijdperk waarin we leven is dat een veel benoemd verschijnsel en voor sommigen zelfs probleem. Kiezen is onvermijdelijk maar ik kies heel graag voor en/ en in plaats van voor of/ of. Vroeger was dat al zo met het kiezen van bijvoorbeeld taart (“appel- of kwarktaart?” “een stukje van beide?”), tegenwoordig ook bij belangrijker zaken. Ik vind het werk dat ik doe met Tricona heel fijn en vind daarin heel veel voldoening maar daarnaast vind ik het ook erg leuk om bezig te zijn met vormgeving. De laatste tijd word ik regelmatig gevraagd om posters of uitnodigingen te ontwerpen voor concerten, feesten of andere bijeenkomsten. Heerlijk om te doen. Gelukkig kan ik me met beide activiteiten bezig houden en hoef ik niet te kiezen voor het een of het ander.

Het is fijn dat ik weet wat ik wil (op dit moment). Dat is namelijk heel belangrijk met kiezen, dat je weet wat echt belangrijk voor je is. En dan bedoel ik niet de uiterlijke motivaties als status en macht maar wat je echt wilt, uit de grond van je hart. Daar bedoel ik ook niet mee alles wat er in je opkomt en wat je heel leuk lijkt. Wat je echt wilt, daar ben ik van overtuigd, hoort bij je en ligt ook binnen je bereik. En dan is het ook niet zo moeilijk meer om te kiezen.

Het is dus zeker waar dat je niet alles kunt hebben in het leven maar gelukkig is dat ook helemaal niet interessant. En bovendien kun je toch meestal wel combineren in je leven wat voor jou belangrijk is. Nu gaat het er dus om er achter te komen wat je echt wilt. Want dat is misschien wel lastiger dan de keuze zelf, er achter te komen wat je wilt.

Blogartikelen

onze eigen kijk op mensen in blogartikelen