Verbeter de wereld, volg het nieuws!

  • Gepubliceerd: woensdag 15 augustus 2012 12:53
  • Geschreven door Laura van der Burg

Weet jij altijd wat er in de wereld gebeurt? Hoe belangrijk is het eigenlijk om het nieuws te volgen? Om het journaal te kijken en een krant te lezen? Om te weten wat er in de wereld gebeurt? Als je wilt bijdragen aan een betere wereld, moet je dan volledig op de hoogte zijn?

kranten news Ik ben van nature wel nieuwsgierig maar sluit me toch ook af van het dagelijks nieuws. Desalniettemin krijg ik het nodige mee op twitter, via de radio in de auto en gewoon door op internet te zijn. Ik hoef er geen moeite voor te doen om toch het nieuws van de dag te weten. Soms lijkt het me fijn om daar helemaal niets van mee te krijgen, mij geeft het een prettig, opgeruimd gevoel. Daar voel ik me wel weer schuldig over want het is niet altijd geaccepteerd (in elk geval in mijn omgeving) dat je geen behoefte hebt aan het volgen van de ellende van de wereld. Daarmee zeg je eigenlijk dat het je niet interesseert en nog veel erger, dat het je niets kan schelen dat veel mensen lijden, dat er heftige debatten in de tweede kamer plaatsvinden (met wellicht een kabinetscrisis tot gevolg), dat er verschillende crises dreigen op bijvoorbeeld het gebied van voedsel, milieu en financiën. Het lijkt er overigens vaak ook op dat we vinden dat we recht hebben op al het nieuws. Maar helpt het andere mensen als je alles weet over hun problemen en moeilijkheden? Lossen crises op als je er alles over weet?

Zelf denk ik dat het me eerder teveel kan schelen. Als ik er echt bij stil sta maakt het me op dit moment vaak verdrietig en dat helpt denk ik niemand. Voor mij is het rustiger en productiever om me er niet al teveel mee bezig te houden, er gebeurt genoeg in mijn eigen leven dat aandacht vraagt. Het gaat volgens mij om bewustzijn voor het leven en jezelf.  Als je je eigen leven leeft in verbinding met je directe omgeving en klaar staat voor anderen lijkt me dat je een zinvolle bijdrage aan de wereld levert. Het op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt in de wereld betekent immers niet dat je er iets ten goede aan verandert. Ook het hebben van een mening over alles helpt de wereld niet als je je er vervolgens vervelend door voelt.  

Wat doet het nieuws met jou? Ben je je daar bewust van? Als je het belangrijk vindt om op de hoogte te zijn, waarom vind je dat? Het kan natuurlijk ook een afleiding van je eigen leven zijn, ervoor zorgen dat je je niet hoeft bezig te houden met wat er op enig moment in je eigen leven speelt. 

Ik geloof niet dat het voor iedereen hetzelfde is. Voor sommigen is het misschien heel belangrijk om zo contact met de wereld te houden. Ik denk wel dat het voor vrijwel iedereen zinvol is om af en toe stil te staan bij de dingen die je doet en je af te vragen of het iets aan je leven toevoegt, in welke mate of vorm dan ook. Het verbeteren van de wereld begint immers bij jezelf.

Blogartikelen

onze eigen kijk op mensen in blogartikelen